Leefstijlregel 20-20-2, doen jullie mee?!
Drs. Vasanthi Iyer, arts maatschappij + gezondheid, AJN-ambassadeur Visus Inzicht en instituutsopleider TNO.
Kinderen zitten te veel binnen en achter beeldschermen, waardoor hun ogen, motoriek, conditie en houding achteruitgaan. Tijdens deze lezing wordt aan de hand van een casus ingegaan op de 20-20-2 regel, de context waarbinnen onze jeugd opgroeit, en de rol die wij als professionals kunnen oppakken. Vermijdbare slechtziendheid voorkomen doen we immers samen.
De volgende twee leerdoelen komen aan bod:
Erfelijkheid en risico’s op pathologie
Dr. A. Haarman, oogarts in opleiding Erasmus MC.
Myopie (bijziendheid) is niet alleen een, te corrigeren, brilsterkte maar kan op latere leeftijd leiden tot slechtziendheid of zelfs blindheid door de complicaties die kunnen ontstaan.
Myopie wordt veroorzaakt door een combinatie van lifestyle en genetische factoren. Er zijn erfelijke vormen van myopie als ook meer complex genetische vormen van myopie waarbij lifestyle een belangrijkere rol speelt.
De complicaties zijn divers en er is geen curatieve therapie voor de meeste van deze complicaties.
Wereldwijd is de afgelopen jaren de prevalentie en incidentie van myopie enorm toegenomen.
Deze toename van myopen kan een enorme impact hebben op ons gezondheidszorgsysteem als ook op de kwaliteit van leven en arbeidsparticipatie van individuele patiënten.
Invloed van licht op choroidea
Drs. D. van Hemert, Arts-Promovendus Oogheelkunde Erasmus MC.
Buiten spelen beschermt tegen myopie, waarschijnlijk door de unieke eigenschappen van buitenlicht. Experimenteel onderzoek richt zich op licht (intensiteit en kleursamenstelling) en beeld (contrast en ruimtelijke frequentie) om dit beter te begrijpen. Nieuwe therapieën spelen in op deze inzichten door licht en beeld te manipuleren, maar het exacte mechanisme blijft onzeker.